Show your skills

Kaliber interactive - KLM

Arcade kast die gebruikt wordt door verschillende mensen

Hoe trek je de aandacht van technisch talent op een beursvloer vol concurrentie? Met een knallende arcade ervaring natuurlijk. Voor KLM Engineering & Maintenance werkte ik voor Kaliber aan een fysieke installatie waarmee jongeren op events zelf konden ervaren of ze het in zich hebben om vliegtuigonderhoud te doen. Van concept tot arcade: ik bouwde mee aan een retro ogend prototype dat kracht, precisie en nieuwsgierigheid test.

De Uitdaging

KLM wilde de bekende Techniek XXL campagne uitbreiden naar iets tastbaars, iets wat verder ging dan flyers en video's. Op beurzen en open dagen wilden ze opvallen en meer gesprekken starten met potentiële nieuwe monteurs. Maar hoe maak je een ervaring die zowel de juiste doelgroep aanspreekt, technisch uitdagend is en logische blijft?

Aanpak en Proces

Samen met het team bij Kaliber werkte ik aan een concept dat techniek letterlijk voelbaar maakt: een arcade installatie waarin je met een gigantische sleutel precisie opdrachten uitvoert. Mijn rol was hands on en breed:

  • Meedenken in het concept en de interactie
  • Ontwerp van de houten kast
  • Ontwikkeling van de elektronica en software
  • Bouw van een prototype dat robuust genoeg was voor transport en aantrekkelijk genoeg om op te vallen

De installatie draaide op een Raspberry Pi. Hiermee stuurden we grote 7 segment displays aan, en speelden we geluidseffecten af. In plaats van een scherm kozen we bewust voor fysieke instructies rondom de displays een leuke UX uitdaging. Alles werd aangestuurd via een event driven architectuur met behulp van RxJS in Node.js.

Een opvallend spanningsveld in dit project? Het prototype werd zo gelikt dat het bijna te goed oogde. De balans tussen experiment en eindproduct was een interessante zoektocht.

Resultaat en Impact

Zodra de kast op de beurs stond, gebeurde er iets moois: mensen kwamen er vanzelf op af. Het werd een directe conversation starter. De installatie trok de aandacht, lokte interactie uit, en gaf KLM medewerkers een makkelijke opening voor gesprekken.

Het prototype maakte duidelijk dat een fysiek element op events echt verschil kan maken. De ervaring liet zien dat techniek niet alleen iets is om over te praten, maar om te doen, precies wat je wilt als je op zoek bent naar de vakmensen van morgen.

Zin om samen iets te bouwen?

Ik geloof dat techniek mensen in beweging kan zetten, letterlijk en figuurlijk. Heb jij een idee of vraagstuk waarbij een fysieke ervaring het verschil kan maken? Neem contact op ik denk graag mee.